ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο εφιάλτης του Αλφειού: Μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες

 

ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΚΟΝΤΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΡΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

Ο εφιάλτης του Αλφειού αναβίωσε χθες το πρωί στα Μακρίσια, στην Παπαδού και στην περιοχή της Δαφνούλας, καθώς η ισχυρή βροχόπτωση στην Τρίπολη και στη Μεγαλόπολη προκάλεσε τον κάθοδο μεγάλου όγκου υδάτων από την Αρκαδία, με συνέπεια να «φουσκώσει» ξανά το ποτάμι και να πλημμυρίσει, καταστρέφοντας καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχει προκληθεί ζημιά σε εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης στα Μακρίσια, σε φιστίκια αραποσίτια, τριφύλλια, αμπέλια, ενώ παρασύρθηκαν αρδευτικά λάστικα και γεωργικά μηχανήματα.

Ταυτόχρονα, η διαχείριση του φράγματος του Αλφειού μετατράπηκε ξανα σε… έδαγοες αντιδικιών, καθώς αρκετές καλλιεργήσιμες εκτάσεις καταστράφηκαν από τα ορμητικά νερά του ποταμού και κάτοικοι της περιοχής από τα Καλυβάκια ως τα Μακρίσια εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για τον τρόπο διαχείρισης.

Ο πρόεδρος της ΤΚ Μακρισίων, Πάνος Γριβάκης, τόνισε ότι τα θυροφράγματα έπρεπε να ανοίξουν πολύ νωρίτερα  και πρόσθεσε ότι, ενώ άνοιξαν στις 6 το πρωί, λίγες ώρες αργότερα έκλεισαν επειδή ζήτησε ο ΓΟΕΒ νερό για να ποτιστούν κάποιες καλλιέργειες.


«Όταν υπάρχει πρόγνωση για έντονα καιρικά φαινόμενα, τα θυροφράγματα πρέπει να ανοίγουν μία ημέρα πριν και όχι τελευταία στιγμή. Σαν να μην έφτανε αυτό, τα έκλεισαν για μία ώρα για να υδροδοτήσουν κάποιο χωριό του Πύργου.

Εδώ μας έλεγαν ότι έρχονται νερά από τη Μεγαλόπολη και εκείνοι πήγαν και τα έκλεισαν τα θυροφράγματα για να δώσουν νερό στα χωράφια», υπογράμμισε ο κ.Γριβάκης.


Σήμερα το πρωί αναμένεται να γίνει αναγγελία στον ΕΛΓΑ και αύριο θα μεταβεί στην περιοχή κλιμάκιο γεωπόνων της ΠΕ Ηλείας για να εκτιμήσει τη ζημιά.

Ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Γιάννης Δάγκαρης, επισήμανε μιλώντας στην εφ.«Πατρίς» ότι θα πρέπει να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία για να μη δημιουργούνται προβλήματα ασυνεννοησίας και να χάνεται πολύτιμος χρόνος που μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση.

«Θα πρέπει οι αρμόδιοι να αφουγκράζονται εγκαίρως τις συνθήκες και το μέγεθος του προβλήματος, να μη χρειάζεται να πηγαινοερχόμαστε συνεχώς για δοθεί λύση. Πρέπει να βρεθεί  μια κοινή συνισταμένη για το ποιος και πώς θα διαχειρίζεται το φράγμα», σημείωσε ο κ.Δάγκαρης, συμπληρώνοντας ότι το επόμενο σημαντικό βήμα πρέπει να είναι ο καθαρισμός και η διευθέτηση της κοίτης, καθώς και ο καθαρισμός των αποστραγγιστικών (σ.σ. Κόβιτσα, Τσεμπερούλα, Σελινούντας).

Ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Γ.Χατζόπουλος εξέφρασε την έντονή διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι τα θυροφράγματα δεν άνοιξαν από προχθές, και αναρωτήθηκε για τη σκοπιμότητα κλεισίματος ύστερα από αίτημα του ΓΟΕΒ.

«Πρόσφατα έγινε συνάντηση στην ΠΕ Ηλείας και διαπιστώνω ότι δεν έχει αλλάξει κάτι. Τα θυροφράγματα όχι μόνο δεν άνοιξαν τη νύχτα, αλλά τα έκλεισαν μετά για να δώσουν νερό στον ΓΟΕΒ…», τόνισε ο κ.Χατζόπουλος, ζητώντας εκ νέου τον καθαρισμό της λεκάνης του φράγματος.

Ζημιά και στον κάμπο της Παπαδούς

Καταστροφές σημειώθηκαν και στις καλλιέργειες στο Πλουτοχώρι, ενώ όπως ανέφερε στην εφ. «Πατρίς» ο κ.Δάγκαρης, καταστράφηκε και το έργο της διευθέτησης της κοίτης ένεκα της ορμητικότητας του νερού.

«Ευτυχώς προλάβαμε να ενημερώσουμε τους κτηνοτρόφους να μην πλησιάσουν με τα ζωντανά κοντά στο ποτάμι, διότι θα είχαμε σοβαρούς κινδύνους. Τριάντα χρόνια δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», είπε ο κ.Δάγκαρης.

Ο υπεύθυνος για τη διαχείριση του φράγματος, κ.Χρήστος Καραγιάννης δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι μίλησε τόσο με τον δήμαρχο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σ.Μπαλιούκο, όσο και με τον αντιπερ/ρχη Ηλείας, Γ.Γεωργιόπουλο, τονίζοντας ότι τα θυροφράγματα άνοιξαν εγκαίρως από το πρωί και ότι είναι σε επιφυλακή για τις επόμενες ημέρες. Όσον αφορά το αίτημα του ΓΟΕΒ, δήλωσε ότι έκλεισε ελαφρώς το φράγμα για να εξυπηρετήσει τον οργανισμό και πως κάτι τέτοιο δεν επιφέρει πρόβλημα.

Βιβλική καταστροφή στη Δαφνούλα

Σοβαρές ζημιές καταγράφηκαν στο τμήμα του παραποτάμιου δρόμου, από τη Δαφνούλα ως το ύψος της διασταύρωσης της Καλλιθέας, όπου τα νερά του Αλφειού «έπνιξαν» καλλιέργειες με τριφύλλια και καλαμπόκια. Όπως τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ο αντιδήμαρχος Αλιφείρας, Βας. Δημητρακόπουλος, έχει γίνει ζημιά σε πάνω από 250 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων και ήδη ξεκινούν τις διαδικασίες για την αναγγελία των ζημιών, καθώς ήταν κάτι απρόσμενο που ανατρέπει τον σχεδιασμό των αγροτών της περιοχής.


«Είναι κάτι πρωτόγνωρο και φοβάμαι ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής θα ζούμε πιο συχνά τέτοια φαινόμενα», σημείωσε ο κ.Δημητρακόπουλος.


Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί και καλλιέργειες στο Σέκουλα, όπου βρέθηκε ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας, Μίλτ. Γεωργακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι ακόμα δεν μπορεί να αποτιμηθεί η ζημιά, καθώς η στάθμη δεν έχει υποχωρήσει.

«Είναι πρωτοφανές φαινόμενο αυτό που συμβαίνει, δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε μια βιβλική καταστροφή τέτοια εποχή. Κλιμάκιο του δήμου θα προβεί άμεσα σε αυτοψία, γιατί θα πρέπει να ποτίσουν τις επόμενες ημέρες οι αγρότες», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο κ.Γεωργακόπουλος, προσθέτοντας ότι έχει προκληθεί σοβαρό πρόβλημα και στους κτηνοτρόφους, αφού τα βοσκοτόπια μετατράπηκαν σε λίμνες.

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Fopan83@gmail.com

πηγη  http://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/peloponnisos/tromazei-kai-dihazei-o-alfeios-protognori-katastrofi-exaitias-tis

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s