Το κόστος διαφθοράς σαν συντελεστής της ανάπτυξης

Το κόστος διαφθοράς σαν συντελεστής της ανάπτυξης

Του Λέανδρου Ρακιντζή 

Η μόνη διέξοδος από την οικονομική κρίση, που μαστίζει τη χώρα μας, αποτελεί η οικονομική ανάπτυξή της. Τη μαγική λέξη ανάπτυξη, που όλοι την επαναλαμβάνουν ως πανάκεια, καθένας την αντιλαμβάνεται με το δικό του ιδιοτελή λόγο και καλλιεργεί τις ανάλογες προσδοκίες.

Σε γενικές, όμως, γραμμές είναι η επωφελής πλήρης εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, που μπορεί να επιτευχθεί μόνον με επενδύσεις με ημεδαπά, αλλά κυρίως κεφάλαια από την αλλοδαπή για επιλεγμένα προγράμματα ανάπτυξης εξειδικευμένων καλλιεργειών και προϊόντων, που θα έχουν με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας προοπτικές επιτυχίας και όχι με κριτήρια πολιτικά.

Η ανάπτυξη πρέπει να γίνει κάθετα σ΄ όλα τα πεδία παραγωγής και παροχής υπηρεσιών με προσωπικό εξειδικευμένο και πρόθυμο να εργαστεί συνειδητά, καλά αμειβόμενο, για να εξέλθουμε σε βάθος χρόνου από την κρίση. Όλοι ομιλούν για την ανάγκη αναστροφής της οικονομικής ύφεσης, τις προϋποθέσεις που απαιτούνται και τονίζουν την αλλαγή της νοοτροπίας του Έλληνα, για την οποία χρειάζονται διεργασίες τουλάχιστον τριών γενεών.

Σχεδόν όλοι συμφωνούν για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, όπως η μείωση του εργατικού κόστους, ασφαλιστικών εισφορών, φορολογίας κ.λ.π., τα οποία, όμως, για να επιφέρουν κάποιο αποτέλεσμα πρέπει να ληφθούν συνολικά την κατάλληλη στιγμή και όχι ετεροχρονισμένα και με οικονομικά και όχι πολιτικά κριτήρια.

Συνθήκες ανάπτυξης

Γενικά για να εισέλθει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης πρέπει να συντρέξουν οι εξής συνθήκες:

– εργασιακή και κοινωνική ειρήνη, ασφάλεια δικαίου σε βάθος χρόνου, σταθερή φορολογική πολιτική, περιορισμός των συνδικαλιστών στα συνδικαλιστικά τους καθήκοντα και όχι να ασκείται πολιτική μέσω συνδικάτων.

– αναπτυξιακά κίνητρα με συνταγματικές εγγυήσεις για την εκ μέρους του κράτους μη αυθαίρετη και μονομερή μεταβολή των συμβάσεων υπό οποιοδήποτε πρόσχημα, πάταξης της φοροδιαφυγής όχι, όμως, με την παροχή διευκολύνσεων και διαγραφή των προσαυξήσεων διότι οι ειλικρινείς φορολογούμενοι νιώθουν αδικημένοι, υγιής ανταγωνισμός και άμεση παρέμβαση της επιτροπής ανταγωνισμού για την μη δημιουργία καρτέλ, ως και επαναφορά της αγρονομικής επιτροπής για τα ελάσσονα αγρονομικά αδικήματα.

– πάταξη της γραφειοκρατίας, κακοδιοίκησης και διαφθοράς στο δημόσιο τομέα, εκμηδένιση του κόστους της διαφθοράς, δηλαδή τα χρήματα που δίδονται ως προμήθεια [«μαύρα”] σε πολιτικούς ή υπηρεσιακούς παράγοντες για την έγκριση και υλοποίηση της επένδυσης και αν αυτό δεν είναι εφικτό. Ωστοσο, τουλάχιστον να είναι δυνατός ο… υπολογισμός τους από τους επενδυτές, διότι αποτελεί βασικό στοιχείο προϋπολογισμού μιας επένδυσης.

Το κόστος διαφθοράς

Για τον λόγο αυτό, λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους επενδυτές η, από την Διεθνή Διαφάνεια, σειρά κατάταξης της χώρας από άποψη διαφθοράς. Όλοι οι επαΐοντες [οικονομολόγοι, πολιτικοί, επίδοξοι σωτήρες] ηθελημένα αγνοούν ότι το κόστος της διαφθοράς αποτελεί έναν άγνωστο παράγοντα, που επηρεάζει το κόστος της ανάπτυξης και εμποδίζει τους επενδυτές να προχωρήσουν στα επενδυτικά τους σχέδια. Και μάλιστα σε μικρές επενδύσεις, όπου εμπλέκονται τοπικοί παράγοντες που το ελάχιστο που ζητούν είναι θέσεις εργασίας για τους δικούς τους ανθρώπους, οι οποίοι όχι μόνον δεν είναι παραγωγικοί, αλλά και ο επιχειρηματίας, αν τους προσλάβει θα διστάσει να τους απολύσει.

Όλοι ζητούν την πάταξη της διαφθοράς, η οποία δεν πρόκειται να εξαλειφθεί ολοσχερώς, αλλά αν ληφθούν τολμηρά μέτρα. Όπως η έγκριση της επένδυσης σε μια στάση, η κατά προτίμηση, άνευ αναβολών, ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων διαφθοράς, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση ώστε να παταχθεί η γραφειοκρατία και στον τομέα των επενδύσεων. Η στελέχωση των θέσεων ευθύνης με επαγγελματίες που σέβονται τους εαυτούς τους και τις προοπτικές τους και όχι με αποτυχόντες πολιτευτές, που ως ορίζοντα έχουν μόνον τον χρόνο εξουσίας του κόμματός τους και δεν θέλουν να σχεδιάσουν πέραν αυτού ανάπτυξη. Και αυτό διότι πολλές φορές κυριαρχούνται από την υστερόβουλη σκέψη να μην επωφεληθεί το επόμενο κόμμα εξουσίας.

Απαιτείται, ακόμη, η παράλληλη αποτελεσματική λειτουργία της δικαιοσύνης, η ύπαρξη ισχυρής και συνεχούς πολιτικής βούλησης για την πάταξη της διαφθοράς, αλλά αυτά απαιτούν βάθος χρόνου, ενώ η ανάπτυξη της χώρας επείγει.

Σκοπός λοιπόν της δημοσίευσης αυτής είναι να καταστήσει το ζήτημα αυτό αντικείμενο συζητήσεως, μέσα από την οποία θα προκύψουν ιδέες και προτάσεις, εφαρμόσιμες και αποτελεσματικές, που θα είναι δυνατόν να υιοθετηθούν από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και να μην γίνουν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης

* Ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης Ε.Τ., πρώην Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης 

πηγη

http://www.capital.gr/arthra/3150510/to-kostos-diafthoras-san-suntelestis-tis-anaptuxis

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s