Παραπληροφόρηση και προπαγάνδα

_1_~1.JPG

Ο άνθρωπος είναι ανίσχυρος μπροστά στην οργανωμένη παραπληροφόρηση των ΜΜΕ. Και ενώ δεν είναι εμφανές ότι γίνεται κατά κανόνα  διαμόρφωση αντιλήψεων και ιδεολογιών ,εν τούτοις λες και υπάρχει συμφωνία όλων των μέσων πληροφόρησης για τον έλεγχο των ειδήσεων που φτάνουν στον ακροατή..

Η παραπληροφόρηση σκοπό έχει να μην ενημερωθεί σωστά ο πολίτης .Και ενώ οι πληροφορίες έχουν συνεχή ροή και φαίνεται να ισχύει το »ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον» ,εν τούτοις τα ΜΜΕ έχουν κατορθώσει σε μεγάλο βαθμό να επηρεάζουν συνειδήσεις…να κατευθύνουν ….να ελέγχουν τους πολίτες.

Η άποψη »μην ακούτε τα ΜΜΕ » δεν βρίσκει »οπαδούς» μια και ο κόσμος θέλει να ενημερώνεται , να γνωρίζει και να αποφασίζει ανάλογα  »τι μέλλει γενέσθαι». Και η  μοναδική ροή ειδήσεων ανήκει στα »χέρια» λίγων , που με τη δύναμη που αποκτούν ,ελέγχουν τις κυβερνήσεις.

«Παρακίνηση είναι η τέχνη να κάνεις τους ανθρώπους να κάνουν ό,τι θέλεις, επειδή θα θέλουν να το κάνουν».
(Ντουάϊτ Αϊζενχάουερ).


Αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα. Γιατί για να έχει επιτυχία η παραπληροφόρηση πρέπει να ακολουθείται με προπαγάνδα ,ώστε να αντιμετωπίζεται ο ανταγωνισμός διαφορετικών συμφερόντων και να διαμορφώνονται τάσεις και θέσεις των πολιτών ,που εξυπηρετούν,ως επί το πλείστον , σκοτεινούς σκοπούς.

»Η προπαγάνδα ,το μέσον του ελέγχου της πολιτικής πραγματικότητας , είναι   έννοια με έντονα αρνητική σημασία» ,εξηγεί ο Ιωάννης Κωτούλας, Ιστορικός .

»Ωστόσο, η προπαγάνδα, τεχνική γνωστή από την Αρχαιότητα, συστηματοποιήθηκε για πρώτη φορά από τις δημοκρατίες, συγκεκριμένα τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον 20ό αιώνα. Ως μέθοδος αφορά την προβολή ορισμένων θεμελιωδών εννοιών, απαραίτητων για την προώθηση των σκοπών ενός κράτους και την επικράτηση σε μια πολεμική αναμέτρηση», μας εξηγεί.

»Η προπαγάνδα διακρίνεται σε επί μέρους κατηγορίες, με κριτήριο την προέλευσή της, σε λευκή, μαύρη και φαιά. Η λευκή προπαγάνδα προέρχεται από μια πηγή που προσδιορίζεται άμεσα, ουσιαστικά τον κρατικό φορέα. Η φαιά προπαγάνδα είναι δυνατόν να προέρχεται από μια εχθρική πηγή που εμφανίζεται ως φιλική ή ουδέτερη. Η προέλευσή της αποκρύπτεται και δεν αναγνωρίζεται επίσημη πατρότητα. Η μαύρη προπαγάνδα προέρχεται από μια πλαστή, κατασκευασμένη πηγή. Ενώ υποτίθεται ότι προέρχεται από φιλική πηγή, ουσιαστικά εκπορεύεται από τον αντίπαλο ή, ενώ υποτίθεται ότι παρουσιάζει απόψεις του αντιπάλου, ουσιαστικά εκπορεύεται από τις φίλιες δυνάμεις. Η προπαγάνδα μπορεί να απευθύνεται στο λογικό, τη νόηση, είτε στο ένστικτο, τα συναισθήματα. Στην πρώτη περίπτωση χρησιμοποιείται ο τύπος της πειθούς, δηλαδή η προβολή μιας άποψης με ορθολογικά επιχειρήματα. Στη δεύτερη περίπτωση χρησιμοποιείται η μέθοδος της υποβολής, η οποία προσιδιάζει κυρίως σε ευρείες συγκεντρώσεις ανθρώπων, τη λεγόμενη μάζα.»
Πώς να προφυλαχθεί ο απλός πολίτης;;

Με την κατάλληλη παιδεία….αποκτώντας γνώσεις και αναπτύσσοντας την κριτική του σκέψη..Γιατί η μη ενημέρωση –μόνο και μόνο  ως προστασία–ενέχει κινδύνους και δημιουργεί εφησυχασμένους  πολίτες ,άλλο που δεν θέλει το οποιοδήποτε πολιτικό σύστημα.

Ο Αδόλφος Χίτλερ ανέφερε σχετικά: «Η προπαγάνδα απευθύνεται στις αμόρφωτες μάζες και όχι στους διανοούμενους. Σκοπός της είναι όχι να διαφωτίσει το άτομο, αλλά να επιβάλλει το θέμα της τόσο καθαρά και τόσο έντονα στην ψυχή του λαού, ώστε να δημιουργήσει τη γενική πεποίθηση ότι ένα γεγονός είναι πραγματικό, αναγκαίο ή δίκαιο. Η πλειοψηφία της μάζας είναι θηλυκή. Γι’ αυτό η προπαγάνδα απευθύνεται όχι στη λογική, αλλά στο συναίσθημά της».

«Ακολουθούν την πιο σωστή πολιτική όσοι απέναντι των ίσων δεν υποχωρούν, απέναντι των ισχυρότερων συμπεριφέρονται με φρόνηση και απέναντι των κατωτέρων είναι μετριοπαθείς» – Θουκυδίδης

Γνωρίζουμε όμως ότι οι πολιτικοί και η πολιτική δεν χρησιμοποιούν  έντιμα μέσα και δεν ενημερώνουν πάντα, τον πολίτη με την αλήθεια των γεγονότων..Με συνεργούς -βοηθούς τα μέσα ενημέρωσης ,διαμορφώνουν την κοινή γνώμη παρουσιάζοντας γεγονότα και αποφάσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετηθούν οι σκοποί τους.

»Συνεργαζόμενη »με τη παραπληροφόρηση η προπαγάνδα, χρησιμοποιεί ,όχι κατ’ ανάγκη ψεύδη αλλά διαφοροποιημένη την αλήθεια …Στοχεύει στο συναίσθημα του πολίτη που θέλει να επηρεάσει και όχι στη παρουσίαση του γεγονότος αυτού καθ ‘εαυτού. Αν δεν τα καταφέρει τότε χρησιμοποιεί δόλιες μεθόδους .

 Ένας προπαγανδιστής μπορεί να προσπαθήσει να επηρεάσει ιδεολογίες ή απόψεις των πολιτών με το να κάνει το μήνυμά του να ακουστεί σε όσο περισσότερα μέρη γίνεται και όσο πιο συχνά γίνεται. Σκοπός αυτής της προσέγγισης είναι να  ενισχύσει τις ιδέες του μέσω επανάληψης και να καταπνίξει όλες τις εναλλακτικές ιδέες.

Στο διαδίκτυο ,και από τους απλούς χρήστες -ιδιοκτήτες ιστοσελίδων χρησιμοποιούνται αρκετές φορές ,προπαγανδιστικοί τρόποι για τη διαμόρφωση απόψεων ή »ρευμάτων» ,μόνο και μόνο από ιδεολογικό ανταγωνισμό και πολλές φορές ακούσια. Έτσι παρουσιάζονται ειδήσεις επιλεκτικά ,χωρίς να δύνεται η πολύπλευρη εικόνα ,στον αναγνώστη. 

Η είδηση πρέπει να αναφέρεται αυτή καθ’αυτή με όλες τις παραμέτρους και ο καθένας ας εξάγει τα δικά του συμπεράσματα.

Γι αυτό ,για την ενημέρωση ,γίνεται αληθινός αγώνας  σε ποια »χέρια» θα περάσει.

Η  κάθε εκλεγμένη κυβέρνηση χρησιμοποιεί και αυτή την προπαγάνδα …για να προϊδεάσει τη στάση των πολιτών, όποτε πιστεύει ότι θα συναντήσει αντιδράσεις στις πολιτικές της αποφάσεις.

Σε κάθε δημοκρατικό πολίτευμα ,που υπάρχει ελευθεροτυπία ,είναι πασιφανές ότι η ενημέρωση είναι ελεύθερη και η ελευθεροτυπία συνταγματικά κατοχυρωμένη.

Ωστόσο  η πληροφόρηση του λαού ,είναι αρκετές φορές  ελεγχόμενη ή διαστρεβλωμένη . Στα ολοκληρωτικά καθεστώτα , η ενημέρωση ανήκει στο καθεστώς που έχει την εξουσία και είναι ευκολότερη η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα.

Η πληροφορία που διοχετεύεται ως παραπληροφόρηση ,περνά ανάμεσα στις αληθινές ειδήσεις που δεν έχουν ενδιαφέρον προσηλυτισμού ή προϊδεασμού.

Κι έτσι είναι δύσκολο ,να αποκρυπτογραφηθεί.

Υπάρχουν βεβαίως και όσοι ανθίστανται σε τέτοιες μεθόδους και ασκούν το λειτούργημα της ενημέρωσης του λαού με σεβασμό ,υπηρετώντας την αλήθεια..

Ποιοι είναι; Πώς θα ελεγχθούν ;Πώς θα αναγνωριστούν; Πώς θα γίνουν πιστευτοί;;Και μάλιστα, πώς θα αντισταθεί και θα κρίνει ορθά κάποιος ,όταν η  αληθινή είδηση ,που παρατίθεται ως έχει ,δεν είναι και τόσο ενδιαφέρουσα, αφού δεν περιλαμβάνει τα προπαγανδιστικά τερτίπια; Αφού δεν αγγίζει το συναίσθημα του πολίτη;;

Ο κάθε ένας από μας ,καλείται να κρίνει μόνος του όλες τις πληροφορίες που του διοχετεύουν  ,ανάλογα της παιδείας του και της υγιούς κριτικής του ικανότητας!!!!

Αρκεί να θυμόμαστε τούτο….. η παραπληροφόρηση προπαγανδίζει ενώ η προπαγάνδα παραπληροφορεί!!

πηγη     http://o-kipos.pblogs.gr/2010/05/paraplhroforhsh-kai-propaganda.html

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s