ΥΠΕΣ: Ακατανόητη η στάση της ΚΕΔΕ να αναστείλει τη συμμετοχή της στον διάλογο για τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη»

Ακατανόητη χαρακτηρίζει το υπουργείο Εσωτερικών τη στάση της ΚΕΔΕ,να αναστείλει τη συμμετοχή της στην επιτροπή και στις υποεπιτροπές για τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη».

«Θα ήταν πιο ειλικρινές εάν η ΚΕΔΕ με ευθυκρισία έθετε, ευθέως και με σαφήνεια, το όποιο ζήτημα την απασχολεί, γιατί δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η συγκεκριμένη επιλογή υποκρύπτει λόγους πολιτικής σκοπιμότητας στην παρούσα, κρίσιμη συγκυρία για την πατρίδα μας.

Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή στο διάλογο είναι δικαίωμα και η αποχή συνιστά εθελοντική απώλεια αυτού του δικαιώματος. Εξάλλου, στην τελευταία συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, αντιμετωπίστηκαν θετικά οι αναφορές του υπουργού και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το διάλογο ανάμεσα στις δύο πλευρές», σημειώνει το υπουργείο. Καλεί δε, την ΚΕΔΕ «να ξανασκεφθεί την απόφασή της και να παραμείνει στη διαδικασία διαβούλευσης, το αποτέλεσμα της οποίας δεν είναι δεσμευτικό, είναι ωστόσο εξαιρετικά χρήσιμο για τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης του υπουργείου και της κυβέρνησης».

«Τα θέματα είναι σοβαρά, η διάθεση ανταλλαγής απόψεων είναι ειλικρινής και έμπρακτη, η ανάγκη συλλογικής προσπάθειας δεδομένη, όπως και η συμφωνία όλων ότι οι αλλαγές είναι επιβεβλημένες, προκειμένου η Τοπική Αυτοδιοίκηση να κάνει ένα ακόμη βήμα μπροστά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολούθησε απάντηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει καμία επίσημη θέση όσον αφορά την αλλαγή του Καλλικράτη και τονίζει ότι «δεν είναι δυνατόν ένας διάλογος να είναι εποικοδομητικός, όταν το ένα από τα δύο μέρη, παρ’ όλο που καλείται διαρκώς να καταθέσει τις απόψεις του, αυτό δεν το πράττει».

Το υπουργείο ανταπάντησε, σημειώνοντας ότι «την αρχική έκπληξη για την απόφαση της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, να αναστείλει την συμμετοχή της στην Επιτροπή διαλόγου που σύστησε το υπουργείο για την αλλαγή του «Καλλικράτη», διαδέχεται η απορία για το αν έχει κατανοήσει τα όσα διαδραματίσθηκαν τους προηγούμενους μήνες».

Υπογραμμίζει ότι η εκκίνηση της διαδικασίας διαλόγου «οφείλεται αποκλειστικά στη δημοκρατική ευαισθησία και την πολιτική νοοτροπία της κυβέρνησης, η οποία προτίμησε να ακούσει τις απόψεις των βασικών εμπλεκόμενων με τον «Καλλικράτη», προτού διαμορφώσει οριστικά τις θέσεις της. Γι’ αυτό εξάλλου, έχει επισημανθεί ότι το αποτέλεσμα της διαβούλευσης δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, ότι δεν συνιστά τελικές θέσεις που θα προωθηθούν προς ψήφιση με τη μορφή σχεδίου νόμου».

Δηλώνει ότι θα επιμείνει στη διαδικασία, στην οποία «η ΚΕΔΕ είναι ευπρόσδεκτη σε αυτή, εφόσον το επιθυμεί, προκειμένου η διαμόρφωση της κυβερνητικής πρότασης να λάβει υπόψη τις ανησυχίες, την γνώση και την εμπειρία των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού».

πηγη

http://www.newsplus.gr/ellada/politiki/YPES:_Akatanoiti_i_stasi_tis_KEDE_na_anasteilei_ti_symmetoxi_tis_ston_dialogo_gia_ti_metarrythmisi_toy_Kallikrati/?n=274113

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s