«Στερεύει» το φράγμα Αποσελέμη

 

Σήμα κινδύνου για την ομαλή υδροδότηση των δήμων Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου και Χερσονήσου από το φράγμα Αποσελέμη εκπέμπει η διοίκηση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, τα αποθέματα νερού στον ταμιευτήρα του φράγματος Αποσελέμη είναι πλέον σε οριακό επίπεδο, αφού η απολήψιμη ποσότητα νερού είναι κάτω των 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων και η πληρότητά του αγγίζει μόλις το 19%.

Για να συνεχιστεί η ομαλή υδροδότηση των πόλεων, που από τον Σεπτέμβριο του 2015 έχουν πάρει περίπου 17 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό από το φράγμα, τονίζει ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο η σήραγγα Αποσελέμη, η οποία θα μεταφέρει τα πλημμυρικά νερά του Οροπεδίου στον ταμιευτήρα του. Έργο που έχει διακοπεί λόγω των αντιδράσεων κατοίκων και φορέων του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, που ζητούν ανταποδοτικά οφέλη.

Με πρόσφατες δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ, Φώτης Καζάσης, επεσήμανε ότι με τη συμφωνία για χρηστή διαχείριση του νερού από τις ΔΕΥΑ, τα αποθέματα επαρκούν ως το τέλος του χρόνου και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμη πιο δύσκολη σε ό,τι αφορά την υδροδότηση των πόλεων με νερό από το φράγμα. Γι’ αυτό και κρίνεται αναγκαίο να ολοκληρωθούν τα έργα ώστε να ενισχυθεί ο ταμιευτήρας με τα πλημμυρικά νερά του Οροπεδίου.
Σημειώνεται ότι απομένουν μόλις 80 μέτρα σε συνολικό μήκος 3.425 μέτρων για την ολοκλήρωση της διάνοιξης της σήραγγας, κάτι που θα σημάνει και την έναρξη των εργασιών για τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα τεχνικά έργα, η ολοκλήρωση των οποίων θα επιτρέψει την ομαλή υδροδότηση των πόλεων με τα νερά του φράγματος.

Σε αντίθεση, πάντως, με το φράγμα Αποσελέμη, στα υπόλοιπα οι πληρότητες είναι σε σαφώς καλύτερα επίπεδα. Συγκεκριμένα στα φράγματα Ποταμών και Βαλσαμιώτη και στη λιμνοδεξαμενή Αγίου Γεωργίου, αυτές κυμαίνονται από 80% έως 94%.

πηγη

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s