Εκατομμύρια παιδιά δεν μπορούν να διαβάσουν παρότι έχουν πάει σχολείο

ΚΩΔΩΝΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

Πηγή: AP Photo/Michael RubinkamΠηγή: AP Photo/Michael Rubinkam

Eκατομμύρια παιδιά σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος δεν γνωρίζουν να διαβάζουν, να γράφουν ή να κάνουν απλές μαθηματικές πράξεις, παρά το γεγονός ότι μπορεί να έχουν πάει σχολείο, προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα.

 

Οπως επισημαίνει σε νέα έκθεσή της, οι μαθητές αυτοί αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να ζήσουν με πολύ λιγότερα χρήματα στο μέλλον, επειδή τα σχολεία τους δεν κατάφεραν να τους δώσουν τα απαραίτητα εφόδια για να πετύχουν στη ζωή.

Σχολείο χωρίς μάθηση δεν ισοδυναμεί μόνο με μια χαμένη ευκαιρία, αλλά αποτελεί και τεράστια αδικία για τα παιδιά και τους νέους, επισημαίνει.

«Αυτή η κρίση στη σχολική εκπαίδευση οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες αντί να τις αμβλύνει», παρατηρεί η Παγκόσμια Τράπεζα. «Οι νεαροί μαθητές που βρίσκονται ήδη σε μειονεκτική θέση εξαιτίας της φτώχειας, του φύλου τους ή κάποιας αναπηρίας εισέρχονται στην ενήλικη ζωή χωρίς να έχουν πάρει παρά πολύ βασικά εφόδια», προσθέτει.

Σύμφωνα με την έκθεση, όταν ζητήθηκε από μαθητές της Γ’ Δημοτικού στην Κένυα, την Τανζανία και την Ουγκάντα να διαβάσουν στα Αγγλικά ή στα Σουαχίλι μια απλή φράση, όπως «το όνομα του σκύλου είναι Φίντο», αποδείχθηκε ότι το 75% των μαθητών δεν καταλάβαινε τι έλεγε. Αντιστοίχως, στην ινδική ύπαιθρο, σχεδόν το 75% των μαθητών της Γ’ Δημοτικού δεν μπορεί να κάνει αφαιρέσεις με διψήφιους αριθμούς, όπως το «46-17».

«Αυτή η κρίση στη σχολική εκπαίδευση είναι ηθικής και οικονομικής φύσης», σχολίασε ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, επισημαίνοντας ότι η σωστή σχολική εκπαίδευση συνδέεται με καλύτερες προοπτικές εργασίας, καλύτερες αμοιβές, καλή υγεία και μια ζωή χωρίς φτώχεια.

 

 πηγη

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s