Βολές Κορκίδη κατά Φέσσα: Ο ΣΕΒ έπαθε αλλά δεν έμαθε με τα εργασιακά

Συντηρείται αμετάβλητη η κόντρα της ΕΣΕΕ με τον ΣΕΒ για τα εργασιακά και τις μεταρρυθμίσεις στα χρόνια των μνημονίων.

boles-korkidi-kata-fessa-o-seb-epathe-alla-den-emathe-me-ta-ergasiaka

Συντηρείται αμετάβλητη η σκληρή κόντρα της ΕΣΕΕ με τον ΣΕΒ για τα εργασιακά με τον πρόεδρο της Βασίλη Κορκίδη να «βάλει» κατά Φέσσα από το βήμα της ημερίδας «Το μέλλον της Εργασίας μετά το Μνημόνιο».

«Ακούσαμε τις θέσεις του ΣΕΒ για το μοντέλο επιχειρηματικότητας που οραματίζεται με «ολίγον» από εργασιακά, διαπιστώνοντας ότι για άλλη μια φορά επιθυμεί έναν προσχηματικό διάλογο, για να δημοσιοποίησει αυτά που έχει ήδη αποφασίσει χωρίς εμάς. Δυστυχώς, το πάθημα δεν έγινε ακόμα μάθημα στον ΣΕΒ και από ό,τι φαίνεται ούτε πρόκειται!» ανέφερε ο κ. Κορκίδης σχολιάζοντας την ομιλία Φέσσα από το ίδιο βήμα.

Ο κ. Κορκίδης καταλόγισε στον  ΣΕΒ ότι «επιχειρεί σήμερα να δώσει μια δική του ερμηνεία της ελληνικής κρίσης, όπου βασική ευθύνη έχουν:α) η διαρθρωτική ανεργία, β) οι ανελαστικοί μισθοί, γ) η δύσκαμπτη και μη ανταγωνιστική αγορά εργασίας, δ) η οργάνωση των εργασιακών σχέσεων και ε) το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων».

Επέκρινε επίσης τον ΣΕΒ και τις προτάσεις του για περισσότερη ευελιξία στην εργασία και  μια άλλη οργάνωση των εργασιακών σχέσεων -θέτοντας μάλιστα και ζήτημα αντιπροσωπευτικότητας των οργανώσεων.

Ο κ. Κορκίδης σημείωσε πως κάθε τεχνολογική εξέλιξη και ό,τι αυτή συνεπάγεται στην οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, δεν μπορεί να αγνοεί τις επιπτώσεις στην υφιστάμενη δομή (π.χ. ύπαρξη και την επιβίωση των ΜμΕ).

«Οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας, που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες δεν πρέπει να οδηγήσουν στην όξυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων, σε υψηλών ποσοστά ανεργίας και σε εργασιακή αβεβαιότητα. Η διαδικασία αυτή θα έχει σημαντικές επιδράσεις σε όρους σχέσεων εργασίας και σε όρους δημοκρατίας και αντιπροσώπευσης. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ληφθούν πρόνοιες για να μην προκύψουν επικίνδυνες διολισθήσεις» είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ. .

Οι πολιτικές σοκ στην αγορά εργασίας έφεραν ανισότητα λουκέτα και ανεργία

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη η ΕΣΕΕ κατανοεί τις μεταβολές στην αγορά εργασίας  αλλά επισημαίνει πως στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας δεν πρέπει να παρουσιάζονται ως «η μία και μοναδική λύση». Διαφώνησε πως οι  υψηλοί μισθοί και οι ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας επηρεάζουν κατά κύριο λόγο αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Και σημείωσε πως «οι πολιτικές ‘σοκ’ που εφαρμόστηκαν στην ελληνική αγορά εργασίας επέφεραν βαθιές απορρυθμίσεις οι οποίες εκφράστηκαν με εντονότερες ανισότητες στη διανομή του προϊόντος, κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων και υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Η ΕΣΕΕ υποστηρίζει ότι «οι μισθοί ισοδυναμούν με αγοραστική δύναμη και άρα με κατανάλωση».

Οι ασφαλείς και σταθερές θέσεις εργασίας δημιουργούν πιο παραγωγικούς εργαζόμενους. Άρα υποστηρίζουμε εξαρχής ότι θα πρέπει το ζήτημα αυτό να αντιμετωπιστεί διαφορετικά.

Για την ανεργία σημείωσε ότι  ναμφίβολα, ένα μεγάλο ποσοστό της ανεργίας συμπυκνώνει διαρθρωτικές υστερήσεις της αγοράς εργασίας, αλλά δε μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την ανεργία στην Ελλάδα ως συνολικά διαθρωτική.

Ας μην βαπτίζεται οικονομική ελευθερία ο δίχως ηθικά ότι ανταγωνισμός

Συνεχίζοντας τις βολές κατά του ΣΕΒ ο κ. Κορκίδης είπε ότι « είναι εξαιρετικά επικριτικός για να μην πω προκλητικός στις παρατηρήσεις της ΕΣΕΕ και άλλων φορέων οι οποίοι επισημαίνουν τη σημασία και τις ιδιαιτερότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το ρόλο που διαδραματίζουν στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό».

Καταλόγισε υπό μορφή ερώτησης  στον ΣΕΒ ότι επιδιώκει « είναι να εδραιωθεί ένα πλαίσιο ρύθμισης πιο κοντά στις ανάγκες του ΣΕΒ και εις βάρος των υπολοίπων» ; Και κατάληξε« Ας μη βαπτίζεται «οικονομική ελευθερία» ο δίχως ηθικά όρια ανταγωνισμός και η καταστροφή των λοιπών οικονομικών δρώντων».

 

πηγη 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s