Τα ελληνικά νοικοκυριά που «πνίγονται», είναι 4 φορές περισσότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες

to-reauters-gia-tin-elladfa-tis-krisis_2.w_l

 

Η έρευνα του Housing Europe, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τη Δημόσια, Συνεταιριστική και Κοινωνική Στέγη, είναι ιδιαίτερα σκληρή: «Τα ελληνικά νοικοκυριά που υφίστανται υπερβολική επιβάρυνση αναφορικά με τις δαπάνες στέγασης είναι τέσσερις φορές περισσότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη».

Δείτε την ανάλυση:

Δαπάνες Το 41% των ελληνικών νοικοκυριών δαπανά το πάνω από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός του για να καλύψει τις ανάγκες στέγασης, στις οποίες υπολογίζονται το ενοίκιο για όσους ενοικιάζουν ή το στεγαστικό δάνειο για όσους έχουν αποκτήσει σπίτι, η ηλεκτρική ενέργεια, η θέρμανση, η ύδρευση, η τηλεφωνία και τα κοινόχρηστα.

Έξοδα Το ποσοστό των νοικοκυριών στην Ελλάδα που ξόδευε πάνω από το 40% σε έξοδα στέγασης πριν από δύο χρόνια ήταν στο 33% πράγμα που σημαίνει ότι η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη. Όσον αφορά στην υπόλοιπη Ευρώπη ο μέσος όρος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας, δεν ξεπερνάει το 11.3%. Κατά την έκθεση, «η κατοχή κατοικίας αποτελεί ένα κόστος το οποίο λίγα πλέον νοικοκυριά μπορούν να αντέξουν καλύπτοντας παράλληλα και όλα τα υπόλοιπα έξοδα».

Φόροι Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από το 2010 μέχρι το 2015, οι φόροι κατοχής ακινήτων αυξήθηκαν από τα 500 εκατ. ευρώ σε 3 δισ. ευρώ, ενώ το 2016 αυξήθηκαν εκ νέου σε 3,5 δισ. ευρώ. Αύξηση έχει σημειωθεί και στις δαπάνες που συνοδεύουν την κατοχή κατοικίας, όπως το πετρέλαιο θέρμανσης για παράδειγμα, ενώ το εισόδημα των Ελλήνων έχει μειωθεί σημαντικά.

Κοινωνία Σε επίπεδο κοινωνικής συνοχής, είναι ότι το σχετικό ποσοστό εκτινάσσεται σε πάνω από 90% στα νοικοκυριά τα οποία βρίσκονται στην πιο επαχθή οικονομική θέση, δηλαδή το εισόδημά τους είναι μικρότερο του 60% του μέσου εισοδήματος.

Ιδιοκατοίκηση Μεγάλη είναι και η πτώση της ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα που έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο διαχρονικά ποσοστό, στο 73,9%. Ακόμη το κόστος ενοικίασης ως ποσοστό επί του εισοδήματος έχει εκτιναχθεί από το 24,8% που ήταν το 2010 στο 28,57% . Ωστόσο τα στοιχεία αυτά καταγράφονται σε μία περίοδο που οι τιμές των ενοικίων έχουν υποχωρήσει πανελλαδικά κατά μέσον όρο 30%-40% πράγμα που σημαίνει ότι η αύξηση των παραπάνω ποσοστών δεν οφείλεται στην άνοδο της τιμής των ενοικίων αλλά στην υποχώρηση των εισοδημάτων στην Ελλάδα.

 

Πηγη 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s